Leksjon 7: Baklengskjeding

Leksjon 7: Baklengskjeding

I begynnelsen vil vi klikkertrene en og en adferd pr. treningsøkt. Det er mer effektivt enn å trene flere adferder på en gang. Men etter hvert ønsker vi også å lære hunden mer avanserte øvelser eller kunster. Slike avanserte oppgaver består av flere forskjellige enkeltadferder som følger etter hverandre i en fast rekkefølge. Dette kaller vi for en adferdskjede.

Adferdskjeder er et ganske avansert emne rent teoretisk, så vi skal ikke gå veldig i dybden her og nå. Derimot skal vi lage vår egen første lille adferdskjede slik at du får en smaksprøve. Den beste måten å lære om kjeding er nemlig å GJØRE det (det gjelder forresten det meste her i livet…)

Hvis du har gjort hjemmeleksene fram til nå har hunden din lært å trampe på musematte, og du har også lært inn en kommando for ”sitt”. Vi skal nå sette sammen tramp på musematte og sitt til en adferdkjede.

Når vi skal sette sammen en kjede er det best å baklengskjede. Det vil si at vi starter med det siste leddet i kjeden (i dette tilfellet sitt), deretter legger til det nest siste leddet osv.  Kjeden vi skal sette sammen nå har bare to ledd, men det er utfordring nok i første omgang.

Slik kjeder du:

1. Start med å kommandere sitt, og klikk når hunden setter seg. Gjenta dette minst 3-6 ganger, gjerne enda mer. Det er svært viktig at det siste leddet i kjeden er veldig godt innlært – hunden skal virkelig glede seg til å få lov til å sitte. Dette oppnår du ved å repetere sitt flere ganger og forsterke hver eneste repetisjon.

2. Så kan vi legge til det første leddet i kjeden, tramp på musematte. Legg ned musematta på bakken. Hunden vil da gå og trampe på den (for det har du jo lært den tidligere i uka). Idet samme hunden tramper på musematta skal du IKKE klikke – derimot skal du kommandere ”sitt”. Når hunden setter seg klikker du og belønner. Gratulerer – du har nettopp klikkertrent din første adferdskjede!

Det du gjør når du baklengskjeder på denne måten er å forsterke at hunden tramper på musematta med å kommandere sitt. Å kommandere sitt fungerer akkurat som et klikk – ettersom du har repetert sitt + belønning så mange ganger forteller sitt-kommandoen hunden veldig tydelig at nå kommer belønningen snart (akkurat som et klikk ville gjort.

Hva om du hadde gjort det motsatt, det vil si at du først hadde klikket hunden for å trampe på musematta 6 ganger, og så den sjuende gangen kommandert ”sitt” når hunden trampet på musematta? Da hadde det ikke vært baklengskjeding men forlengskjeding. Dette er ikke like effektivt. Det som sannsynligvis hadde skjedd den syvende gangen når du kommanderte ”sitt” var at hunden ville sagt ”hæ, skal du ikke klikke nå – det gjorde du jo de siste 6 repetisjonene???” Etter å ha stått forfjamset et sekund eller to ville den kanskje satt seg likevel. Men problemet med å forlengskjede er at sitt-kommandoen ikke lenger forsterker at hunden tramper på musematta like effektivt – en kommando som kommer overraskende på denne måten er ikke like forsterkende som en kommando hunden ”vet” kommer, og som den allerede gleder seg til. Det som ofte skjer når man forlengskjeder er derfor at den første adferden i kjeden bryter sammen – hunden slutter å trampe på musematta.

Når du setter sammen to adferder skal du derfor alltid baklengskjede der det er mulig å gjøre det. Det er mye enklere for hunden, og det mye mer stabile adferdskjeder. Spesielt når du etter hvert skal begynne å trene på lange kjeder er dette spesielt viktig.

Dobbel funksjon

I denne adferdskjeden har sitt-kommandoen vår en dobbel funksjon:

  1. Den forsterker at hunden trampet på musematta
  2. Den forteller hunden at den skal sette seg

Denne doble funksjonen til kommandoen er ”Limet” som holder adferdskjeden sammen. Selv om hunden bare får klikk etter at den setter seg, vil også trampet på musematta bli forsterket. Dermed blir begge adferdene i kjeden effektivt oprettholdt selv om belønningen kun kommer på slutten av kjeden.

Testefasen

OK, du har nå kjedet de to adferdene, og gjentatt hele kjeden 2-3 ganger. Alt går fint, og du tenker at kjeding er jo enkelt. Men prøv å kjøre hele kjeden noen ganger til. Da kan du få deg noen overraskelser. Vanlige problemer som ofte dukker opp er f.eks:

  • Hunden begynner å teste om det finnes lettere veier til belønningen – den kan etter hvert f.eks. prøve om det går an å sette seg med en gang FØR den har trampet på musematta og før du har sagt sitt.
  • Hunden slutter å trampe på musematta
  • Hunden slutter å sette seg på kommandoen

Hva skal du gjøre hvis hunden gjør feil, og f.eks. setter seg før du har sagt sitt? Da klikker du IKKE, men prøver en gang til. Vær nøye med at du kun sier ”sitt” presist idet hunden tramper på musematta. Hvis du er upresis med kommandoen din risikerer du at hunden slutter å trampe på musematta (ettersom du ikke forsterker dette).

Hvis du kan gjenta hele adferdskjeden 5 ganger på rad uten at hunden gjør feil eller at utførelsen blir dårligere, kan du si deg fornøyd – da har du sannsynligvis kjedet korrekt. Hvis den fjerde eller femte repetisjonen blir dårligere enn de to første tyder det på at du gjør noe feil, eller at du ikke er helt ferdig ennå. Den vanligste grunnen til at kjeding skjærer seg er at adferdene/kommandoene i kjeden ikke er godt nok innlært før man starter kjedingen. Den andre vanligste feilen er at man forlengskjeder i stedet for å baklengskjede – da bryter også kjeden ofte fort sammen.

Praktisk hjemmelekse

Lær inn kjeden trampe på musematte + sitt på kommando. Bare prøv deg fram og se hva du får til. Hvis du ikke får det til kan du lese den teoretiske hjemmeleksen og se om du finner løsningen på problemet der. Deretter prøver du en gang til. Lykke til!

Teoretisk hjemmelekse

Les artikkelen:

(Denne artikkelen kan være ganske avansert hvis du ikke har lest bøkene Klikkertrening for din hund eller Lydighetstrening i teori og praksis ennå, men hvis du ikke forstår alt er det mye viktigere å gjøre den praktiske hjemmeleksen – det lærer du enda mer av!)

Da var denne første delen av dette lille introduksjonskurset i klikkertrening ferdig. Vi håper det har vært interessant, men først og fremst håper jeg at du har fått lyst til å lære mer og at du vil fortsette å klikkertrene i praksis. Å prøve seg fram i praksis er den beste måten å lære mer på.

Hvis du ønsker å se disse leksjonene med video som viser enda tydeligere hvordan du kan trene, kan du bestille abonnement på hundetidsskriftet Canis. Da får du tilgang på alle videoleksjonene med en gang – i tillegg til Nordens beste hundetidsskrift i postkassen 6 ganger i året 🙂

underskriftCK-ME

Morten & Cecilie


 

Om forfatterne

Epostkurset er laget av Canis-gründerne Morten Egtvedt og Cecilie Køste, hovedinstruktører for Canis Hundeskole og forfattere av bøkene