Leksjon 5: Innlæring av tramp på musematte & flyt

Leksjon 5: Innlæring av tramp på musematte & flyt

Dagens utfordring er å lære hunden din å trampe på en musematte med forlabben (evt et plastlokk eller noe annet flatt som kan legges på bakken).  Dette er også en type targeting. Når du har lært hunden å trampe på musematten kan du bruke denne ferdigheten til å lære inn mange mer avanserte øvelser. Å kunne trampe på musematta er f.eks. veldig nyttig i forbindelse med flere lydighetsøvelser.

Men det viktigste akkurat nå er at du får erfaring med å klikkertrene enda en ny adferd. I tillegg skal vi bruke adferden for å belyse flyt-konseptet bedre mot slutten av leksjonen.

Ok, da setter vi igang. Omtrent slik kan du gjøre det:

target-musematteTrinn 1

Legg musematta på bakken mellom deg og hunden. Hvis hunden tilfeldigvis setter den ene framlabben på musematta klikker du og belønner. Om nødvendig kan du bevege deg litt rundt musematta slik at hunden tilfeldigvis tramper på musematta når den flytter seg etter deg. Det kan også være at hunden kommer til å lukte på musematta. Dette kan du også klikke til å begynne med, bare for å etablere interessen for musematta. Men ikke klikk at hunden lukter på musematta mer enn maks 2-3 ganger, ellers kan du få problemer. Det er jo labben den skal bruke. Ganske kjapt skal du derfor alltid vente med å klikke til labben er på musematta. Det skal ikke så mange veltimede klikk til før hunden tar poenget og begynner å trampe sikkert.

Trinn 2

Nå må du variere din plassering i forhold til musematta slik at hunden lærer å trampe på den uansett om du står til høyre, venstre, foran eller bak den. Flytt deg etterhvert gradvis lenger unna musematte slik at hunden må gå 1-5 meter fram og trampe på den. Det greier seg i første omgang.

Flyt

OK, hvis du har trent bra hittil i dette kurset kan hunden din nå allerede tilby et lite utvalg med adferder frivillig. Den har lært

 • Snute på target stick
 • Trampe med labb på musematte
 • Og så kan den sikkert sitte fra før (hvis ikke kan du ta 5 minutter og klikke inn en fin frivillig sitt før du fortsetter å lese)

Uansett hvilke adferder vi lærer hunden vår ønsker vi at hunden skal komme til såkalt ”flyt-nivå”. Hunden skal kunne utføre adferden flytende eller ”automatisert”. Når en adferd utføres flytende har hunden lære den så godt at den kan gjøre det ”uten å konsentrere seg” om at den gjør det. Hvis du tenker etter har du mange slike adferder på repertoaret selv også. Jeg er sikker å at du både kan sykle og kjøre bil uten å hele tiden måtte konsentrere deg dypt for å gjøre det riktig. Hvis du spiller piano vet du også hvordan det er når du kan et stykke så godt at fingrene bare går av seg selv uten at du trenger å konsentrere deg hardt for å spille riktig. Adferden er flytende!

Et godt mål på om en adferd hos hunden er flytende er å telle hvor mange ganger hunden rekker å tilby adferden i løpet av 30 sekunder.

Og det bringer oss over til dagens praktisk hjemmelekse:


Praktisk hjemmelekse:

Tell hvor mange ganger hunden din greier å tilby

 • Sitt
 • Nese på target stick
 • Trampe med labb på musematte

…i løpet av 30 sekunder. Hvis du tror du greier det bedre er det bare å prøve en gang til. Skriv ned den beste 30-sekundersøkten din. Husk at du skal klikke og belønne for hver eneste repetisjon av adferden (for å rekke mange adferder i løpet av 30 sek er det også viktig at din egen ”ta-godbit-opp-av-lomma-adferd” begynner å bli flytende.


For å si at adferdene er flytende bør du greie omtrent dette på 30 sek:

 • Sitt: 10-15 repetisjoner
 • Nese på target stick: 12-18 repetisjoner
 • Trampe på musematte: 8-12 repetisjoner

Men hva i all verden er egentlig vitsen med å dette? Hva er poenget med å gjenta en adferd så mange ganger på kortest mulig tid?

Svaret er verd å merke seg, for dette er viktig:

 1. Når du først har fått en adferd flytende, vil hunden aldri glemme denne adferden resten av livet! Selv om du nå slutter å trene på disse tre adferdene i flere år, vil hunden fortsatt huske dem når du tar dem fram igjen (hvis de en gang var flytende). Det er nettopp dette som gjør at det er en stor forskjell på om hunden greier å trampe på musematta bare 2-4 ganger (ikke flytende) eller så mye som 8-12 ganger (flytende!).
 2. Når en adferd først har blitt flytende er det mye lettere å få hunden til å utføre samme adferd også i nye situasjoner og miljøer, med forstyrrelser osv. Det er med andre ord meget effektiv trening å først trene inn en adferd til flyt-nivå helt uten forstyrrelser (gjerne innendørs), og først da begynne å trene med forstyrrelser (f.eks. nede på hundeklubben).

Det er også enda en grunn til å fokusere på tempo, og mange repetisjoner på kort tid: Hunden lærer fortere av slik trening, og DU blir flinkere til å legge opp treningen fornuftig hvis du har fokus på mange riktige repetisjoner på kort tid. Hvis du merker at det går lang tid mellom hvert klikk under innlæring av en øvelse, er det sannsynligvis noe du bør forandre for forbedre treningen.

Å trene ”flytbasert” vil si at man

 • Jobber med en adferd pr. økt, fortrinnsvis med mange repetisjoner etter hverandre.
 • Legger vekt på å få adferdene flytende / automatiserte

Klikkertrening er en ekstremt flyt-basert treningsmetode. Og det er noe av det som gjør klikkertrening så effektivt.


Teoretisk hjemmelekse 1:

Les artiklene:


OK, det var nok for i dag. Vi fortsetter i neste leksjon! Når du går kveldstur i kveld bør du ta med klikkeren og ha bra med godbiter eller hundens favorittleke i lomma. Legg merke til alt hunden din gjør som du liker, og klikk/belønn for det! Når du konsentrerer deg litt om å følge med på hunden vil du oppdage at du egentlig har en veldig grei hund (hvis du IKKE følger med på hunden vil du stort sett bare legge merke til den når den gjør noe du ikke liker). Når du gjør det til en god vane å klikke for god oppførsel ute på tur vil snart hunden få mange gode vaner den også. Husk – hundetrening handler ikke om hva hunden gjør, men om hva DU gjør.

Å klikke for positive ting hunden gjør tilfeldig ute på tur er forresten IKKE flytbasert trening, men du bør klikke endel på denne måten også – det er nyttig for hunden å lære at den kan tjene klikk i mange forskjellige situasjoner, ikke bare i vanlige treningsøkter. Når du kjører planlagte og strukturerte treningsøkter bør du imidlertid trene mest mulig flytbasert når du skal lære inn nye adferder.


Om forfatterne

Epostkurset er laget av Canis-gründerne Morten Egtvedt og Cecilie Køste, hovedinstruktører for Canis Hundeskole og forfattere av bøkene