Leksjon 4: Mekaniske ferdigheter hos hundefører

Leksjon 4: Mekaniske ferdigheter hos hundefører

Hvis du vil bli en god klikkertrener er det viktig at du er kjapp med tommelfingeren. For å klikke presist må du både være dyktig til å observere og kjapp i oppfattelsen og reaksjonen. Og ikke minst må du vite hvilken adferd du ser etter. Som regel blir man flinkere jo mer man trener. Du kan imidlertid også trene opp timingen din med noen enkle øvelser uten hunden.

Øvelser for bedre timing


tennisball250 1. Tennisballøvelsen

  • Kast en tennisball (eller noe annet du har for hånden) opp i lufta. Klikk idet samme ballen treffer gulvet. Fortsett til du er helt presis. Pass på å variere hvor høyt du kaster ballen.
  • Sprett tennisballen hardt i gulvet. Klikk når ballen er på det høyeste punktet rett før den begynner å falle igjen.
  • Tren med klikkeren i både høyre og venstre hånd!

2. Tippekampøvelsen

Sett deg ned i sofaen med klikkeren klar. Klikk så presist du kan hver gang en spiller header ballen, hver gang spiller nr. 8 er nær ballen eller noe annet du bestemmer deg for. Husk å trene med begge hender!

Obs: Sett hunden på et annet rom mens du trener – hvis ikke får du gi den en godbit hver gang du klikker (kombiner det f.eks. med å trene bli liggende!)

Øvelser for å få høyere forsterkningsfrekvens

For å få opp forsterkningsfrekvensen må du forbedre flere ting. For det første må du sette kriteriene så lavt at hunden enkelt greier å tilby adferden. For det andre må du kunne servere belønningen kjapt. Derfor er den neste øvelsen meget viktig.

1. Jesse James-øvelsen

Det er viktig at du raskt kan trekke godbiten opp av lomma og servere til hunden. Om du får opp godbitene av lomma på 4 sekunder eller 0,5 sekunder har svært mye å si for effektiviteten i treningen. Derfor bør du trene deg selv til å bli raskere! Du kan tørrtrene på dette på denne måten:

Stå med klikkeren i hånda og hold armene ned langs siden. Klikk mens du fortsatt holder armene ned langs siden. Så snart du har klikket tar du hånden ned i lomma, henter opp en godbit og legger den i en kopp som står på bordet. Deretter tar du armene ned langs siden, klikker på nytt osv.

Det er viktig å gjøre dette sakte de første gangene slik at automatikken i bevegelsene blir riktig. Etterhvert øker du tempoet. Når du begynner å få draget på det kan du ta tiden og se hvor mange klikk + godbiter i koppen du rekker på 15 eller 30 sekunder. Vær veldig nøye med at du har hendene ned langs siden når du klikker. Ikke ta hånda opp mot lomma før etter at du har klikket (ellers vil hunden snart begynne å reagere på håndbevegelsen din i stedet for klikkeren!)

Når du er fornøyd med frekvensen bytter du hånd (og putter godbitene i den andre lomma). Øv til du er god med begge hender. Nå er du klar for å trene bikkja!

stoppeklokke2. Tell antall klikk på 30 sek.

Få en venn til å ta tiden og telle antall klikk. Du skal nå trene en enkel adferd (f.eks. sitt eller targeting) i 30 sekunder. Stopp alltid etter nøyaktig 30 sekunder! Målet er å få så mange klikk + belønning som mulig på denne tiden (du skal selvfølgelig bare klikke for riktig adferd). Etterpå bytter dere slik at du tar tiden på din venn mens han trener samme øvelse. Kjør 3-4 økter hver og se om dere blir bedre på å få opp frekvensen etterhvert.

Du kan også kjøre denne øvelsen på deg selv. Bruk en kjøkkentimer som du stiller på 30 sek. Legg 20 godbiter i lomma. Når timeren piper teller du hvor mange godbiter du har igjen. Hvis du går tom for godbiter før det piper har du blitt veldig god (eller jukser du og gir to godbiter i slengen…?


Praktisk hjemmelekse

Kjør gjennom øvelsene som er beskrevet i dagens leksjon –  gjerne flere ganger.

Teoretisk hjemmelekse:

Les artiklene:


 

Om forfatterne

Epostkurset er laget av Canis-gründerne Morten Egtvedt og Cecilie Køste, hovedinstruktører for Canis Hundeskole og forfattere av bøkene