Leksjon 22: Øvelse i å lære inn (litt spesielle) signaler

Leksjon 22: Øvelse i å lære inn (litt spesielle) signaler

På tide med en praktisk øvelse igjen! I dag skal vi trene på å lære inn signaler. Dette har du jo allerede lært i en tidligere leksjon, men signalene vi skal sette på idag er litt utradisjonelle.

Poenget er imidlertid at selv om signalene er spesielle, så følger vi de samme prinsippene i innlæringen.

Her er en kort repetisjon av trinnene for å sette på signal på en klikkertrent atferd. Det første vi gjør er selvfølgelig å lære hunden å utføre atferden frivillig. Deretter følger vi vanligvis disse trinnene mer eller mindre slavisk:

1. Gi signalet når hunden allerede har påbegynt den frivillige atferden

2. Gi signalet like før hunden skal til å utføre atferden frivillig

3. Test signalet i gradvis vanskeligere situasjoner

4. Lær hunden å vente på signalet

5. Lær hunden å skille signalet fra andre signaler

OK, lukk øynene og sjekk at du husker disse fem trinnene. Når du gjør det er du klar for dagens arbeidsoppgaver…

Hjemmelekser:

Oppgave 1: Lær hunden å sette seg (og bli sittende) når du tar opp en sort liten pose fra lomma (den du alltid har med på tur…)

Oppgave 2: Lær hunden å legge seg ned når du tar armhevinger (eller sit-ups).

Oppgave 3: Lær hunden å legge seg i kurven sin når det ringer på dørklokka (Tips: Se forslag til innlæring i boka «Klikkertrening for din hund«)

På alle tre oppgaver skal du ha stramt fokus på å følge trinnene beskrevet ovenfor. Du får IKKE lov til å si «sitt», «ligg», eller «gå og legg deg» og overføre dette til de nye signalene. Gjør ditt beste for å lære inn de litt spesielle signalene uten å si noe som helst (det lærer du mest av!)

Fram til trinn 3 er det ganske enkelt (såfremt du har en bra frivillig atferd først). Trinn 4 krever litt mer nøyaktighet. Trinn 5 er ikke så viktig akkurat på disse atferdene, så jeg tror heller vi skal øve litt på trinn 5 i en senere leksjon 🙂

Lykke til med treningen så lenge! Hvis du ønsker praktisk veiledning for å virkelig få fart på klikkertreningen din, bør du slenge deg med på et kurs hos Canis Hundeskole. Håper vi ser deg på et kurs snart! Sjekk kursplanen her!

underskriftCK-ME


 

Om forfatterne

Epostkurset er laget av Canis-gründerne Morten Egtvedt og Cecilie Køste, hovedinstruktører for Canis Hundeskole og forfattere av bøkene