Leksjon 19: Avstandsbelønning

Leksjon 19: Avstandsbelønning

Avstandsbelønning er en veldig interessant teknikk å benytte i hundetrening. I dagens leksjon vil du lære litt om fordelene med avstandsbelønning, og du skal få en praktisk oppgave som setter deg godt igang med å bruke teknikken. 

Hva er avstandsbelønning?

Avstandsbelønning innebærer enkelt og greit at i stedet for å belønne med noe fra lomma som vi vanligvis gjør, så belønner vi med å la hunden løpe bort til noe den har lyst på. Det vanligste er å bruke en skål med godbiter eller en favorittleke som du har plassert et lite stykke unna. For å bruke dette i praksis må hunden for det første ha lært et værsågod-signal. I tillegg må den lære at den faktisk må bevege seg vekk fra belønningen (og kanskje gjøre flere forskjellige ting i tillegg) før den får lov til å ta belønningen.

Så, hva kan egentlig avstandsbelønning brukes til? Mange ting, faktisk!

1. Belønningen blir bedre!

Noe av det mest interessante med avstandsbelønning er at hunden ofte blir mye mer tent av å jobbe for 4-5 godbiter som ligger i en skål noen meter unna, enn den blir for å jobbe for samme mengde godbiter som serveres fra hånda på vanlig måte. Hvorfor dette skjer er ikke godt å si. Men slik er det ihvertfall! (forutsetter såklart at du lærer det inn på riktig måte).

2. Det kan forenkle innlæringen av nye øvelser

På noen øvelser er det enklere i starten om belønningen f.eks. plasseres bak hunden i stedet for i lomma på føreren. Innkalling med stå og stå under marsj er typiske eksempler på slike øvelser.

3. Du kan bruke det for å kvalitetsikre atferder du allerede har lært inn

Noe av det nyttigste for oss klikkertrenere er å bruke avstandsbelønning til å kvalitetssikre atferder vi har lært inn. Så snart du har lært hunden å tilby en atferd med klikk og belønning fra lomma bør du snarest også lære den å gjøre det samme for å få værsågod-signalet. Dette er en veldig effektiv måte å generalisere atferden og gjøre den enda sikrere. Det krever en helt annen forståelse av f.eks. å gå fri ved foten at hunden kan gjøre det når belønningen er plassert et annet sted, enn om den bare går fri ved foten fordi den følger etter lomma med godbitene i.

Man kan også etterhvert gjøre det så avansert som i denne filmen:

4. Hunden lærer selvkontroll

Å jobbe med avstandsbelønning er kanskje den beste måten å lære hunden selvkontroll. Valper og unghunder vil naturlig alltid ønske å ta strake veien rett bort til alt de måtte ha lyst på. Å jobbe med avstandsbelønning introduserer dem for konseptet «å kontrollere seg selv for å få det de har lyst på litt senere i stedet». Og det er jo egentlig dette god lydighet handler om. Ideelt sett ønsker vi at hunden skal kontrollere seg selv, ikke at vi hele tiden må kontrollere hunden.

Praktiske øvelser

Her skal du få de første oppgavene for å komme igang med å bruke avstandsbelønning.

Oppgave 1: Lær hunden å reagere på «værsågod!»

Pass på at du bare trenger å gi signalet én gang med vanlig stemme. Hunden skal ikke være avhengig av at du peker eller gjør andre ting med kroppen i tillegg. Hunden bør reagere på værsågod både når den sitter og ser på deg, når den ser på andre ting, når dere er i bevegelse, på lengre avstand fra belønningen osv. Målet er at hunden skal reagere som en rakett idet samme du sier værsågod.

Oppgave 2: Lær hunden å forlate godbitskåla/belønningen FRIVILLIG!

Dette er veldig viktig grunntrening å gjøre skikkelig for at bruken av avstandsbelønningen skal bli optimal senere. Målet er at du skal kunne legge ned avstandsbelønningen, hunden skal ikke røre den, men frivillig følge med deg vekk fra den. UTEN at du kommanderer den (det er derfor det heter SELVKONTROLL)!

Når hunden lærer å forlate avstandsbelønningen frivillig blir effekten av denne typen belønning MYE større. Hvis du drar den med i båndet, maser, neier og fyer for at hunden ikke skal ta godbitskåla ødelegger du mye av effekten. Faktisk er det bedre at hunden får til å «stjele» avstandsbelønningne noen ganger enn at du sier «nei» når hunden løper til den. Det fører bare til at hunden blir enda mer tennt på avstandsbelønningen. Men bruk gjerne bånd på hunden (eller en medhjelper som «godbitvakt» for å fjerne godbitene) for å gjøre det enklere i starten.

Måten du trener dette på er kort forklart at du setter ned godbitskålen (eller kaster leken noen meter bortover) mens du holder hunden i bånd. Still deg en liten meter bak hunden. Idet samme hunden snur seg mot deg klikker du og sier «værsågod». Når du har gjort det noen ganger kan du når hunden snur seg mot deg begynne å gå baklengs. Når hunden tar et skritt etter deg sier du umiddelbart værsågod og lar hunden løpe til belønningen. Neste skritt blir å bevege seg 2-5 meter baklengs (og etterhvert bare gå vanlig) mens hunden frivillig følger med deg. Da er hjemmeleksa bestått!

Her er to korte filmklipp som viser eksempel på hvordan dette kan se ut i praksis (ekvipasjene på filmen har bare trent på dette i noen minutter).

 

 

Oppgave 3: Bruk avstandsbelønning til å belønne en atferd som hunden kan fra før

Nå som hunden frivillig blir med deg 5 meter vekk fra avstandsbelønningen kan du gjøre følgende. Sett ned godbitskål og la hunden frivillig følge med deg ca. 5 meter vekk. Still deg opp og vent på at hunden skal tilby en atferd den har lært fra før (f.eks. sitt, ligg, tramp på musematte, nese på target stick, holde fast en apportbukk eller hva som helst). Med en gang hunden tilbyr atferden klikker du og sier værsågod. Gjenta dette flere ganger til hunden tilbyr atferden like bra for avstandsbelønningen som når du belønner fra lomma. Deretter kan du gjøre det samme med en ny atferd.

Når du behersker disse innledende øvelsene er det bare å fortsette og bruke avstandsbelønning i den daglige treningen din. Ikke bruk det hele tiden (hunden skal jo ikke bli avhengig av at du alltid setter ut en synlig avstandsbelønning heller!), men bruk det som en variasjon til å belønne fra lomma på vanlig måte.

Se hvor langt du kan ta det! Lær hunden å jobbe gradvis lenger for avstandsbelønningen. Det er viktig at hunden ikke glemmer avstandsbelønningen selv om du trener et godt stykke unna, og selv om du kombinerer med å belønne fra lomma noen ganger før du sier værsågod til slutt.

Mange hundetrenere utvikler det så langt at de på konkurranser plasserer avstandsbelønningen inne i hundeburet, de går inn på appellplassen og gjennomfører et helt konkurranseprogram, og belønner med å si værsågod idet de går ut av ringen etter siste øvelse.

Lær mer om bruk av avstandsbelønning

I boka «Lydighetstrening i teori og praksis» kan du lese enda mer inngående om bruk av avstandsbelønning (og alt annet du trenger å vite om klikkertrening!)

Du lærer også å bruke avstandsbelønning på de aller fleste kurs i regi av Canis Hundeskole. Sjekk kursplanen for mer informasjon!

underskriftCK-ME


 

Om forfatterne

Epostkurset er laget av Canis-gründerne Morten Egtvedt og Cecilie Køste, hovedinstruktører for Canis Hundeskole og forfattere av bøkene