Leksjon 13: Innkalling til hverdagsbruk

Leksjon 13: Innkalling til hverdagsbruk

Øvelse 1: Targeting av håndflaten din

Trinn 1 – håndtargeting

Hold fram håndflaten din foran hunden. Når hunden snuser på hånda di klikker du og belønner. Hvis hunden din har trent litt targeting fra før bruker dette å gå veldig fort å lære inn. Du kan bruke pekefingeren eller knyttneven din som target hvis du heller vil det.

Så snart hunden setter snuten i håndflaten din så snart du strekker ut hånda kan du begynne å gjøre det litt vanskeligere for hunden. Gå baklengs og få hunden til å følge etter håndflata noen skritt. Du kan også klikke og kaste godbiten noen meter. Når hunden har tatt godbiten er den allerede på noen meters avstand, og du kan holde fram håndflaten slik at hunden må løpe noen meter bort til deg før den kan targete hånda di igjen.

Det er flere fordeler med å lære inn dette trinnet. For det første gjør dette at hunden alltid kommer helt inn til oss. For det andre synes hunder targeting er veldig moro, og det blir en fin avslutning på innkallingen.

Trinn 2 – sett på innkallingssignalet

Til nå har vi ikke brukt noe innkallingssignal. Vi har bare forsterket at hunden frivillig har kommet bort til oss og satt nesa i håndflaten vår. Når dette fungerer bra kan vi begynne å sette på signalet. Å holde fram håndflata er jo faktisk allerede er fint lydløst signal, men vi må lære inn et signal som høres godt på avstand også. Det kan du gjøre på denne måten. Kjør så mange repetisjoner du trenger (men minst 20-30) på hvert trinn før du går videre.

  • Rop ”kom!” (eller evt navnet til hunden om du foretrekker det) idet hunden allerede er på vei mot håndflaten din.
  • Rop ”kom!” akkurat idet hunden skal til å begynne å gå/løpe mot håndflaten din
  • Rop ”kom!” FØR hunden har begynt å komme mot håndflaten din (men ikke hvis den er opptatt med noe annet)
  • Test kom-signalet når hunden er litt opptatt med andre ting, f.eks. mens dere går på tur (hunden kan gjerne være i bånd)

Klikk og belønn hver gang hunden targeter håndflaten din. Foreløpig kjører du alle disse innkallingene på kort avstand, dvs 2-5 m. Du trenger ikke engang ha hunden løs for å trene dette, og du kan gjerne starte treningen innendørs. Flytt utendørs så snart hunden reagerer bra på signalet. Gå gjerne kjapt gjennom de samme trinnene en gang til når du trener på et nytt sted.

ALDRI gjenta innkallingssignalet flere ganger hvis hunden (på trinn C og D) ikke kommer når du roper. Gi hunden 1 sek på å reagere, hvis den ikke kommer da lukker du hånda, og bare overser hunden hvis den kommer noen sekunder senere. Vent i stedet 15-20 sek og prøve en gang til. Hvis det blir feil flere ganger på rad bør du går noen steg tilbake, eller trene i en litt enklere situasjon.

Disse tre første trinnene kan du trene mange ganger hver eneste dag. Når du går på tur kan du rope på hunden med jevne mellomrom når den går foran deg (løs eller i bånd). Hold fram håndflata når den snur seg mot deg og klikk som vanlig når den targeter håndflaten din.

Øvelse 2: Gjør ”ta i halsbåndet” til en betinget forsterker

Hva er den vanligste feilen folk gjør når de kaller inn hunden sin? Jo, de grabber tak i halsbåndet til hunden og setter den i bånd. Dette kan etterhvert føre til at hundene ikke lenger vil komme når vi roper – de er jo ikke dumme heller.

Så da må vi være smartere. Vi kan faktisk lære hundene at det å bli tatt i halsbåndet (og evt satt i bånd) er veldig ålreit. Du kan gjøre det på denne måten:

Ta tak i halsbåndet til hunden (forsiktig de første gangene!). I det samme du tar tak i halsbåndet klikker du og belønner. Når hunden har spist godbiten slipper du halsbåndet. Vent et par sekunder og kjør en ny repetisjon. Og så kjører du enda 20 repetisjoner.

Etterhvert kan du ”grabbe” tak i halsbåndet til hunden litt mer uforsiktig. Det er forresten bra håndteringstrening å gjøre hunden vant til litt hardhendt behandling. Hvis du gjør det riktig skal du se at hunden ikke trekker seg unna når du tar etter halsbåndet dens, og du skal også se at den tydelig begynner å logre når du tar tak i halsbåndet.

Når du har kommet så langt kan du gjerne begynne å ta hunden i halsbåndet når den kommer på innkalling (klikk først etter at du har tatt tak i halsbåndet, eller evt også koblet på den båndet).

Når hunden kommer på innkalling kan du gjerne variere mellom å la den targete hånda di, eller å ta tak i halsbåndet på den. Hunden synes jo begge deler er moro!

Du kan også baklengskjede håndtargeting og å ta tak i halsbåndet. Du kjører da først 5-10 repetisjoner med å ta hunden i halsbåndet og klikke/belønne. Så holder du fram hånda, og når hunden sette snuten på den belønner du dette ved å ta tak i halsbåndet på hunden og så klikke/belønne.

Grunnen til at vi lærer inn dette trinnet er rett og slett at vi mange ganger har behov for å ta tak i hundens bånd for å få kontroll på den i forbindelse med innkalling. Og da er det en stor fordel om hunden synes at dette er helt ok, ja faktisk moro!

I tillegg kan denne treningen redusere eller forebygge problemer med med ”båndaggressivitet”, altså at hunden ”tenner” når den blir tatt i halsbåndet spesielt når det er andre hunder i nærheten. Les gjerne mer om dette i boka ”Klikkertrening og dempende signaler” av Emma Parson.

Øvelse 3: Tren innkalling ”ute på tur”

Å trene innkalling på kort avstand som beskrevet i øvelse 1 gir deg et bra grunnlag for å gå videre. Du må nå gå et sted hunden kan være løs (evt med en langline hengende løst etter seg). Når du går på tur med hunden løs vil den som regel komme inn for å ”si hei” med jevne mellomrom, spesielt hvis du stopper opp eller beveger deg motsatt vei av hunde. Hver gang du ser at hunden kommer mot deg holder du fram håndflaten og klikker og belønner som beskrevet i øvelse 1. (Du kan også ta tak i halsbåndet på hunden før du belønner, eller bare belønne direkte hvis du ikke vil kjører håndtargeting på hver innkalling – gjør det som fungerer for deg).

Du kan gjerne starte denne treningen uten å rope på hunden (selv om hunden har lært signalet fra kort avstand allerede). Det er bare sunt for hunden å lære å komme frivillig inn til deg, og det er lett å sette på signalet  senere.

Hvis hunden begynner å fotfølge deg trenger du ikke å klikke og belønne hver eneste gang den kommer. Du kan gjerne sette som regel at hunden må komme fra minst 20 meters avstand for at du skal holde fram håndflata (hvis ikke kan det fort bli mer fri ved foten enn innkallingstrening).

Etter en kort stund vil du se at hunden løper inn til deg frivillig stadig oftere. Du kan da begynne å sette på innkallingssignalet på nøyaktig samme måte som du gjorde på kort avstand. Si først signalet når hunden allerede er på vei mot deg. Flytt deretter signalet fram slik at du roper like før hunden skal til å begynne å løpe mot deg. Til slutt begynner du å ”teste” signalet når hunden ikke er altfor opptatt med andre ting.

Når du etterhvert begynner å rope FØR hunden har begynt å komme mot deg frivillig må du i begynnelsen se an situasjonen og kun rope når du mener det er en rimelig mulighet for at hunden vil komme. Etterhvert kan du rope i gradvis vanskeligere situasjoner. Men selv om hunden nå kan komme når du roper i de fleste situasjoner kan du gjerne fortsatt benytte enhver mulighet til å rope på den de gangene du ser at den er på vei inn mot deg frivillig også.

Prøv å få til minst 10-20 innkallinger fra lang avstand på hver eneste tur. Og når du setter hunden i bånd for å gå hjem fra skogen kan du gjerne kjøre 10-20 innkallinger i bånd fra kort avstand i tillegg!

Øvelse 4 – Innkalling mellom familiemedlemmer

Dette er en morsom variant som hele familien kan trene sammen. Minst tre personer stiller seg i en trekant med 10-20 meters avstand. Så bytter dere på å rope på hunden. Den som roper kan holde fram håndflata når hunden kommer, og klikke når hunden targeter hånda. Dere kan også ta tak i halsbåndet til hunden eller bare belønne direkte hvis dere foretrekker det. Hvis hunden løper til en person som ikke har ropt, kan denne personen bare snu ryggen til hunden.

Hvis hunden etterhvert begynner å løpe til neste person med en gang den har fått belønning hos den forrige, kan dere gjøre det slik at det alltid er personen som hunden IKKE er på vei mot som roper. Da får hunden fin trening i å bråsnu på vei vekk fra den som roper.

Når hunden begynner å bli flink til å løpe til den som roper, kan dere ta en pause i ropingen. Ingen roper på minst 20-30 sek. Hunden vil da mest sannsynlig begyne å løpe fra person til person, men alle skal da bare snu ryggen til hunden. Hvis hunden til slutt stopper opp et lite sekund kan f.eks. den personen som er lengst unna hunden rope på den. Jeg kan love deg at hunden vil bli veldig glad for å endelig høre dette innkallingssignalet.

Dere bør så kjøre flere kjappe innkallinger før dere tar en ny pause i ropingen igjen. Disse pausene (der hunden ikke har mulighet til å oppnå belønningen) gjør at innkallingssignalet på en måte blir ”mer verdifullt” når det endelig kommer, og det gir en bra innlæringseffekt.

Øvelse 5 – innkalling fra fristelser

Til denne øvelsen trenger du en medhjelper. Denne setter seg på huk og frister hunden din med en hånd full av godbiter (ikke gi, bare friste!). Du stiller deg ca. 3-5 meter unna til å begynne med. Dette kan gjerne trenes innendørs de første gangene. Når medhjelperen har fristet hunden din i noen sekunder roper du på hunden én gang. Hvis hunden snur med en gang holder du fram håndflaten og klikker og belønner som vanlig når den kommer inntil deg og targeter hånda.

Hvis hunden ikke reagerer med en gang bare venter du uten å si noe, mens medhjelperen evt kniper igjen hånden og frister litt mindre. Hvis du har trent mye innkalling fra kort avstand fra før vil hunden forhåpentligvis snart gi opp å komme til deg i stedet. Klikk og belønn!

Godta at hunden venter inntil 5 sekunder etter signalet på å reagere de første gangene. Hvis det går lenger tid enn dette avbryter dere øvelsen (medhjelper reiser seg opp og du går fram og tar hunden i bånd). Så kjører du 3-4 innkallinger fra kort avstand (øvelse 1) uten forstyrrelser før dere prøver en gang til. Da vil det mest sannsynlig gå bedre neste gang. Hvis det fortsatt blir for vanskelig kan medhjelper stå oppreist og friste litt mindre de neste gangene.

Fortsett denne treningen til hunden reagerer kjapt på innkallingssignalet selv om medhjelper sitter på huk og frister med godbitene.

Når du har kommet så langt kan du utfordre medhjelperen din til en liten konkurranse. Han/hun skal nå prøve å friste hunden din så mye at du ikke greier å kalle den inn. (figuranten vinner hvis hunden ikke reagerer på innkallingssgnalet innen 2 sekunder). Førstemann til 5 poeng vinner! Fortsett denne treningen til du vinner 5-0 hver gang, og hunden alltid bråsnur på signalet.

Du kan nå etterhvert øke avstanden til medhjelperen og variere mellom å kalle inn hunden mens den er helt inntil medhjelperen, eller når den er i fart på vei bort til denne.

Hvis hunden etterhvert ikke vil løpe bort til medhjelperen lenger kan denne belønne noen ganger når hunden kommer bort. Regelen er da at hvis du roper på hunden mens den er på vei bort til medhjelper får den selvfølgelig ingen godbiter av medhjelperen hvis den ikke hører på deg. Hvis du ikke roper kan medhjelper belønne en gang når hunden kommer bort og deretter friste den litt mer til du roper på den.

Fordelen med å trene denne øvelsen er at medhjelperen din kan simulere en ganske heftig fristelse for hunden din, samtidig som dere enkelt kan kontrollere at hunden ikke ikke får belønning hvis den gjør feil (medhjelperen sørger jo for at hunden ikke får godbitene hvis den ikke kommer når du roper).

Tren gjerne denne øvelsen med flere forskjellige figuranter. Og figuranten trenger ikke nødvendigvis sitte på huk og friste med godbiter. Medhjelperen kan i stedet ha med seg en hund (som hunden din gjerne vil leke med) i bånd. La hundene begynne å hilse, og så tester du innkallingssignalet etter at de har hilst i noen sekunder. Belønn med klikk og godbit/leke når hunden targeter håndflaten din, og la hunden deretter løpe tilbake til hunden og leke mer (og så kjører du enda noen repetisjoner!).

Når dere har kommet gjennom dette trinnet vil du ha en innkalling som fungerer i de aller fleste situasjoner.

Øvelse 5 – kombiner øvelse 4 og 5

Nå begynner dette å etterhvert å bli riktig moro. Du kan nå kjøre innkalling mellom 3 eller flere personer (gjerne familiemedlemmer), men i stedet for at de som ikke roper på hunden bare står rolig, skal de gjøre sitt beste for å gjøre det vanskelig å kalle inn hunden.

En person starter med å friste hunden til å komme bort til seg. Den som frister hunden skal IKKE rope innkallingssignalet, men forøvrig kan han gjøre alt han vil for å få hunden til seg (vis fram godbiten, sette seg ned på huk, løpe litt vekk fra hunden, smatte på den osv). Men den som lokker skal fortsatt bare friste, og ikke belønne! Når hunden er opptatt med ”fristeren” kan en av de andre rope på hunden. Den som roper står rett opp og ned og gjør ikke noe annet enn å holde hånda lett tilgjengelig slik at hunden enkelt kan targete denne. Når hunden har fått klikk og belønning kan neste person begynne å friste hunden, men tredje person gjør seg klar til å rope.

Varier mellom å kalle inn hunden når den er helt borte hos fristeren, og når den er på vei mot denne.

Etterhvert kan gjerne de to som ikke skal rope på hunden friste hunden samtidig, f.eks. ved å løpe vekk osv. Øk forstyrrelsene gradvis helt til dere til slutt kan kjøre en intern konkurranse dere de to som ikke roper gjør ”alt” de kan for å lure hunden til å ikke komme på innkalling. Dette kan bli riktig så morsomt etterhvert.

Trinn 6 – Doggie-zen innkalling

En annen fin videreutvikling er å doggie-zen kvalitetsikre innkallingen. Poenget med denne øvelsen er å kalle inn hunden på vei mot noe den har lyst på (f.eks. en godbit eller annen hund) og så belønne med å gi fri-signal når hunden kommer på innkalling.

Dette kan du f.eks. gjøre på denne måten. Ha hunden din i bånd eller en langline. Kast en godbit 5-10 m bortover bakken, og stopp hunden forsiktig i båndet når den har kommet ca. halveis mot godbiten. Så venter du tålmodig uten å si noe. Når hunden snur seg mot deg holder du fram håndflaten din. Når hunden targeter håndflaten klikker du og sier værsågod og lar hunden løpe og ta godbiten.

Når du har gjort dette et par ganger kan du begynne å rope på hunden før den har kommet til enden av lina. Belønn fortsatt med å klikke og si værsågod når hunden kommer.

For å beholde treningseffekten av dette opplegget bør du nå kaste godbiten og la hunden ta den noen ganger uten å stanse den. Så kaster du godbiten og roper før hunden har kommet til enden av langlina. Hvis hunden ikke reagerer stopper du den forsiktig, da vil den sannsynligvis snu med en gang. Fortsett å variere mellom å la hunden ta godbiten, og å kalle den inn halvveis. Fortsett til hunden alltid snur på signal før du stopper den i båndet.

Da kan du trene på dette med hunden løs. Det kan være greit å ha en medhjelper som ”passer på” godbitene de første gangene for sikkerhets skyld.

Samme øvelse kan også kjøres med tennisball eller andre leker i stedet for godbit. Den kan også kjøres med en medhjelper omtrent som i øvelse 5. Forskjellen blir da bare at du belønner med å si værsågod og la hunden løpe tilbake til medhjelperen og få belønningenfra denne, i stedet for at du belønner selv.

Når denne øvelsen fungerer greit med godbiter kan du også begynne å belønne hunden med fri-signal f.eks. når du kaller den inn i nærheten av andre (snille) hunder. Denne treningen kan gjerne kjøres med hunden i llangline de første gangene, slik at ikke hunden får sjansen til å ”forsterke seg selv” ved å hilse på den andr ehunden når den gjør feil.

Det er også en god ide at du ofte lar hunden targete håndflaten din før du slipper hunden løs fra båndet når den vil bort til noe.

Oppsummering

Disse øvelsene gir deg en bra grunninnlæring av innkallingen, men du må fortsatt ta innkallingen ut i ”den virkelige verden” og trene den i de situasjonene nå møter til daglig.

Det er viktig at du alltid har med belønning når du går på tur med hunden. Ha alltid med godbiter eller en leke i lomma. Det beste er om hunden din gjerne vil leke med alle typer gjenstander, om det så er kobbelet sitt, votten din, eller en kongle du plukker opp fra bakken. Da har du alltid en eller annen forsterker tilgjengelig. Men dette krever at du jobber endel for å øke lekelysten hos hunden din, helst helt fra er valp.

Belønn gjerne bedre jo vanskeligere innkallingen er, og bruk gjerne selve forstyrrelsen som belønning de gangene dette er praktisk mulig. Det er ofte utrolig som dette kan hjelpe på ”hørselen”!

Og belønn gjerne hver eneste innkalling, også etter at hunden har lært innkallingen godt. Hvis du gjør det, kommer hunden alltids når du ikke har med deg belønning også – tro oss!

Lykke til med innkallingstreningen!

underskriftCK-ME


 

Om forfatterne

Epostkurset er laget av Canis-gründerne Morten Egtvedt og Cecilie Køste, hovedinstruktører for Canis Hundeskole og forfattere av bøkene