Leksjon 12: 21 gode råd for effektiv klikkertrening

Leksjon 12: 21 gode råd for effektiv klikkertrening

I dagens leksjon har vi forhåpentligvis en liten godbit til deg. Vi har oppsummert 21 gode råd til deg som klikkertrener. Du kan se på dagens leksjon som verdens raskeste sammendrag av bøkene "Klikkertrening for din hund" og "Lydighetstrening i teori og praksis".

1. Effektiv trening forutsetter effektive forsterkere. Etabler et stort utvalg effektive forsterkere, helst allerede mens hunden er valp/unghund. Pass på å ikke ødelegge hundens matlyst, og legg stor vekt på å lære hunden å leke med mange forskjellige gjenstander. Såkalt «driftssterke» hunder og typiske «matvrak» er de enkleste hundene å (klikker)trene.

Det er også fint om du kan betinge et arsenal med belønningssubstitutter (alt fra klapping i hendene til rusking i pelsen osv kan bli effektive belønningssubstitutter hvis du parrer dette gjentatte ganger med mat eller lek). Og ikke minst – lær hunden å jobbe for ting den har lyst på i miljøet. Da kan du til og med bruke ting andre oppfatter som forstyrrelser som effektive forsterkere.

Ved å jobbe systematisk med å utvikle mange forskjellige belønninger og belønningssubstitutter slipper du å bli fanget i å kun bruke klikk + godbit.

 

2. Miljøtren hunden din godt, lær den å omgås andre hunder og gjør den vant til litt røff og hardhendt håndtering både fra deg og andre personer (den bør lære å like det!). Det hjelper ikke hvor godt du klikkertrener hunden din hvis den bruker mye av oppmerksomheten sin på å holde kontroll på omgivelsene sine.

 

3. Når du skal forbedre treningen din eller løse et problem bør du først se nærmere på 1) timing, 2) kriterier 3) forsterkningsfrekvens og 4) forsterkningskvalitet før du leter etter mer avanserte løsninger.

 

4. Hold treningen din «ren». Unngå «rotete» trening (lokking, masing, dobbeltkommandoer, hender i lomma før klikket, godbiter i hendene, smatting, bøying over hunden, synlig godbitveske, belønningshånd foran mage / bryst, lav forsterkningsfrekvens, planløse kriterier osv osv). Øv opp de mekaniske ferdighetene dine. Film gjerne treningen din, gå på kurs hos en dyktig klikkerinstruktør – eller bli med på en Chicken Camp!

 

5. Start tidlig med å bygge et stort arkiv med frivillige grunnferdigheter. Du trenger ikke nødvendigvis å trene dem «perfekt» med en gang. Det kan du gjøre i neste runde når du har vært raskt innom et stort antall adferder slik at hunden har blitt «kreativ». DA kan du begynne å etablere god flyt på adferdene.

 

6. Å etablere «flyt» på adferdene er helt avgjørende for effektiv klikkertrening. Klikkertrente adferder uten flyt er som regel verdiløse i den virkelige verden (og i konkurranser). Start innlæringen av nye adferder i et miljø uten forstyrrelser. Etabler flyt på adferden før du tar med deg adferden ut i verden og generaliserer den for alvor.

 

7. Kjør alltid høy forsterkningsfrekvens tidlig i innlæringen. Ideelt sett bør hunden tjene et klikk minst hver tredje til femte sekund (litt avhengig av hvilken adferd du jobber med). Det er ikke god klikkertrening å stå og vente i lang tid før hunden endelig greier å tilby riktig adferd.

 

8. Hvis hunden gjør rett i minst 80% av repetisjonene kan du øke vanskelighetsgraden. Hvis hunden gjør rett i mindre enn 80% av repetisjonene bør du vurdere å senke kriteriene midlertidig. Dette gir raskere framgang og en mer pålitelig adferd til slutt (du unngår at feilene legger seg på «rullebladet» til adferden). Men husk at 80%-regelen kun er veiledende og ingen naturlov!

 

9. Kjør høyere kvalitet på forsterkeren når du trener nye adferder, adferder som er vanskelige, krever mye krefter, eller når det er mye forstyrrelser i nærheten.

 

10. Det viktigste er å klikke presist, men husk at hunden lærer etter klikket også. På noen adferder kan du oppnå raskere resultater ved å være bevisst på hvordan du serverer belønningen (ikke bare på når du klikker). Dette kalles «strategisk levering av forsterker» eller «belønningsplassering». Dette kan være spesielt nyttig i starten av innlæringen. Men ikke gjør deg avhengig av en spesiell belønningsplassering for resten av livet. Når du først har adferden bør du tvert imot begynne å kvalitetssikre med å bruke f.eks. omvendtlokking, avstandsbelønning osv slik at hunden kan utføre adferden korrekt uansett hvor belønningen kommer fra.

 

11. Vårt ideal for nyinnlæring er 1) så lite hjelp som mulig 2) så lite feil som mulig 3) så rask framgang som mulig 4) så lite feilretting i etterkant som mulig. Velg en innlæringsteknikk som hjelper deg å oppnå dette. Bruk fri-shaping/fanging som plan A. Tilrettelegg miljøet om nødvendig slik at shapingprosessen går lettere. Vurder å bruke targeting hvis shaping er vanskelig og fører til mye feil / liten framgang. Lokking brukes kun i nødsfall, og skal da fjernes så fort som mulig.

 

12. Pavlov sitter alltid på skulderen din. Husk at f.eks. intensitetsnivå blir betinget til øvelsen enten du vil eller ikke. Det kan derfor være fornuftig å trene typiske høyintensitetsøvelser (f.eks. innkalling, hopp osv) når hunden er frisk og opplagt, mens du trener lavintensitetsøvelser (fellesdekk, kryps osv) mot slutten av treningen eller etter en lang tur når hunden er rolig og avslappet.

 

13. Så snart du har flyt på adferden kan du få den under stimuluskontroll (hvis du trenger det på denne adferden). Men ikke mist den frivillige adferden helt. Det er alltid greit å kunne gå tilbake hvis du trenger å shine opp adferden / signalet senere.

 

14. Overtren grunnferdigheter og andre adferder som er viktige for deg (det vil si at du etablerer ekstrem flyt og trener med vanskeligere forstyrrelser / variasjoner enn du egentlig har bruk for). Da har du alltid en sikkerhetsmargin til du trenger det.

 

15. Hvis du vil ha raskest mulig framgang bør du trene ofte, gjerne hver dag. Hvis det er viktigere for deg å få mest mulig effekt ut av hver treningstime kan du heller la det gå noen dager mellom hver gang du trener på en spesiell adferd. Hunder ser ut til å lære i pausene også… Og ikke minst får man ofte mer ut av treningen når hunden er uthvilt. Hvis du ønsker å trene mye bør hunden tilvennes dette gradvis – og du bør ha en hunderase/individ som er bygd for det.

 

16. Hvis du vil klikkertrene effektivt bør du ikke blande inn straff og lokking i treningen din. Straff og lokking virker hvis du bruker det riktig, men det reduserer alltid effekten av klikkertrening hvis du blander det inn med samme hund.

 

17. Tren en adferd du ikke har trent før så ofte som mulig (eller tren en gammel adferd på en ny måte, eller med et annet dyr!). Det er den beste måten å videreutvikle seg på som trener. Om det er et triks eller en nyttig adferd er ikke det viktigste, men at du videreutvikler deg som trener.

 

18. Klikkertrening er en ung treningsmetode i hundesammenheng, og i stadig utvikling. Kunnskap er ferskvare, så hold deg oppdatert. Det finnes gode ressurser både i bøker og på internett. Hold kontakten med andre klikkertrenere. Hvis ikke er det fort gjort å «skli» i retning slik andre hundeeiere du omgås trener, selv om du egentlig vet bedre (dette er veldig mennesklig…).

 

19. Klikkertrening kan gjøres veldig avansert for den som ønsker det. Klikkertrening bygger på vitenskap som det tar mange år med fulltidsstudier å lære seg. Men ikke la det skremme deg! Faktum er at bare du behersker de viktigste hovedprinsippene godt, kan du lære hunden din det aller, aller meste! (overlat den dypeste teorien til psykologer eller de verste «klikkertreningsnerdene» 🙂

 

20. Ikke nøy deg med å klikkertrene hunden din. Ta med deg læringsprinsippene ut i dagliglivet ditt også. Bruk positiv forsterkning på barn, ektefelle, venner, kolleger, servitører og parkeringsvakter. Det kan forandre livet ditt. Og hvis du jobber mye med undervisning av mennesker – lær deg TagTeach!

 

21. Hvis du oppdager en ny treningsmetode som er mer effektiv enn klikkertrening (og fortsatt etisk forsvarlig) – bytt metode på dagen, og ikke se deg tilbake!

Flere klikkertreningstips kommer i neste uke. Kos deg med treningen så lenge! 🙂

underskriftCK-ME


 

Om forfatterne

Epostkurset er laget av Canis-gründerne Morten Egtvedt og Cecilie Køste, hovedinstruktører for Canis Hundeskole og forfattere av bøkene