Et ganske velkjent problem…

Et ganske velkjent problem…

Det har endelig begynt å ligne på noe. Grunnferdighetstreningen begynner å gi resultater og nå er du langt om lenge på vei til noe som ligner en fri ved fot. Hurra!

Det har du gledet deg til, og nå er tiden kommet til at du skal gjøre deg klar til prøve. Men hva er nå dette? En gradvis økende fløytelyd ut gjennom neseborene på Fido kan høres så snart du stiller deg opp og gjør klar til fri ved for. Eller… hunden din har gått nydelig fri ved foten 50 meter, men jo lenger du går, jo mer går pesingen over i piping – som går over til uling – som går over til bjeffing… Sukk!

Kanskje er du en av de som kjenner til det problemet. Lyd i treningen! De fleste treningstips for problemer med lyd går ut på at ”hunden har altfor høy belønningsforventning”. Og nettopp ”Belønningsforventning” er hovedtema i neste utgave av hundetidsskriftet Canis som kommer ut ca. 20. Juni.

Når hunder piper mye i treningen, er det vanligste rådet å belønne med godbiter eller noe annet som senker hundens belønningsforventning, i stedet for hundens favorittleke.

Men er dette den eneste (og beste) løsningen? Og er det egentlig type belønning som er den virkelige årsaken til lydproblemene i første omgang? Canis-gründer Morten Egtvedt har som vanlig noen (ikke helt mainstream) synspunkter på dette temaet. Ting er ikke alltid så åpenbare som de kan se ut til, og når man tar med seg noen viktige læringsteoretiske prinsipper i bakhodet når man ser på problemet med lyd, kan man få endel nye perspektiver og aktuelle løsninger. Jeg skal ikke røpe mer enn dette – bortsett fra at du sannsynligvis kommer til å huske denne artikkelen en stund…

For å få med deg artikkelen ”Lydproblemer i treningen” må du bestille abonnement innen 4/6 kl. 1200.

Bestill abonnement på Canis her! 

(hvis du allerede er Canis-abonnent trenger du ikke gjøre noe annet enn å vente tålmodig på at bladet kommer i postkassen din).