Det er min skyld….

Det er min skyld….

Vi som trener positivt og belønningsbasert har et stort fokus på vår del av treningen. Vi kjenner alle til å ha utfordringer og problemer med ting og detaljer, og vi peker alltid på at vi må lete etter løsninger i treningsplanen, i tkff (timing, kriterier, forsterkningsfrekvens og kvalitet). Og det stemmer at vi oftest også finner løsningene der. Det stemmer at vi ikke kan endre på hva hunden tenker, det vet vi jo godt. Derfor ender vi ofte opp med en masse selvbebreidelse når ting ikke går som vi ønsker og håper. Det er jo min skyld, hunden kan ikke noe for det!

Nei, den kan ikke det. Og ja, det eneste vi kan endre er vår egen innsats og plan. Men innen du fyller deg selv med negative tanker om din egen udugelighet og manglende evne til ditt og datt i treningen, så husk på hva grunntanken er i klikkertrening. Vi har ikke fokus på feil, men leter etter det som er riktig og belønner det. Husk å gjøre det når du evaluerer din egen trening. Let etter det som har gått bra, klapp deg selv på skulderen og repeter det som gjorde at nettopp denne økten ble vellykket. Du skal jo fortsette med det som gikk bra!

Og når det så er sagt, så er det også en annen ting å tenke på. Eller, det er minst to til, og sikkert flere som jeg ikke har kommet på enda. Men det ene er: hvis noe ikke virker, og du virkelig har prøvd mye – kan det være at det er noe fysisk i veien med hunden din? Noe som ikke umiddelbart kan ses, men som likevel plager hunden. Sjekk det! Våre hunder kan som kjent ikke snakke, bare vise adferd..

Det andre jeg har tenkt på er: medfødte egenskaper. La for pokker være å sammenligne din hund med treningskameratens, din tidligere, eller andre hunder av samme rase. Din hund er utstyrt med et unikt sett gener som skaper rammene for dens adferdsrepertoir. Det er helt sant at vi kan endre det meste av adferd hos hundene våre, men de kommer likevel med meget forskjellige forutsetninger for alt mulig. Belønningsinteresse, følsomhet for stress, apetitt, temperament… You name it.

Så dropp like godt selvbebreidelsene dine. Tenk klikkersk og se ikke feil som feil, men som nye kriterier og utfordringer.

Det var bare det jeg ville si. Hadet!

 


redaktør3

Dina Doctermann er Canis-redaktør og instruktør i Canis Hundeskole avd. Sjælland. Dina er like opptatt av god praktisk hundetrening som av dypere teoretisk kunnskap om hunder. Og så er hun forelsket i riesenschnauzere…