Atferd og kommunikasjon

Atferd og kommunikasjon

Nesten hver uke støter jeg på skremmende bilder og filmklipp på enten Facebook eller YouTube av barn og hunder som er i situasjoner som er, eller blir, farlige for barnet.

Voksne står og ser på og fotograferer eller filmer uten å gripe inn, hvilket kun kan skyldes uansvarlig uvitenhet. Det er i mine øyne like grusomt overfor både barnet og hunden.

Det er litt rystende at mange hundeeiere er så dårlige til å se og forstå hundens signaler. Det vil jeg håpe at vi hundetrenere, kennel- og raseklubber og andre ”profesjonelle” vil gjøre mye mer med med hensyn til å undervise alle hundeeiere.

I det nye nummeret av Canis finnes en oppfølger på temaet fra Canis 1 2015 om nettopp kommunikasjon. Artikkelen i Canis 2 15, som kommer i postkassen din ca den 20. april, ser mer på brist i kommunikasjon mellom hund og menneske som fører til problematferd. Nettopp denne artikkelen av Anna Compton, samt to artikler vi hadde i Canis 4 og 5 fra 2015 av Eva Bertilsson, kan være meget givende for alle hundeeiere – nye som erfarne. Evas artikler om problematferd ”Forstå funksjonen” og ”Kan din hund be deg om det den ønsker?” og Annas artikel i det nye bladet påpeker en liten, men vesentlig detalj i alt dette: at kommunikasjon fra hunden til oss er atferd. Atferd er ikke alltid kommunikasjon, men kommunikasjon er atferd. Vi skal lære å se på våre hunder – se på deres atferd, som kan være signaler, og lære å forstå disse atferdenes funksjoner. Viten om dette kan skåne mange for bittskader (og hunder for avlivning).

Det er helt innlysende for mange hundeeiere og trenere innenfor dette området, om de utdanner seg mer eller mindre målrettet. Men faktisk kan mer viten og innsikt i disse sakene brukes til annet og mer enn å bare stoppe farlige situasjoner. Jo dyktigere jeg som trener er til å observere selv småting i mine treningspass, jo bedre trening kan jeg få. Trening er ikke bare en økt hvor jeg vil lære hunden min det ene eller det andre, treningspasset er en samtale mellom hund og fører. Din atferd er konsekvenser av hundens atferd – et svar – og omvendt. Jeg skal definitivt lære meg mer om dette.

Bestill abonnement på hundetidsskriftet Canis her!

 


redaktør3

Dina Doctermann er Canis-redaktør og instruktør i Canis Hundeskole avd. Sjælland. Dina er like opptatt av god praktisk hundetrening som av dypere teoretisk kunnskap om hunder. Og så er hun forelsket i riesenschnauzere…